Malt: vrhunski bezalkoholni napitak od ječmenog slada i hmelja

10. April, 2018.
Zdravlje
Malt se idealno kombinira s različitim prirodnim ukusima: čokolada ili kafa su savršeni dodatak za slad, a također dobro ide i uz voće

Mnogo je onih koji se pitaju šta je malt?

 

Malt je slad koji se dobije namakanjem zrna žitarice u vodi dovoljno dugo da dođe do klijanja. Tokom procesa klijanja pod utjecajem enzima dolazi do hemijske promjene u škrobu -oslađivanja. Proklijala žitarica suši se do 4% vlage, dok se enzimi pritome konzerviraju. Bilo koja vrsta žitarica, uključujući rižu, pšenicu, ječam i raž, mogu se koristiti za proizvodnju slada.

 

Međutim, najčešći je slad od ječma, kojiu obliku praha, uredno uskladišten, može stajati mjesecima i temeljna je sirovina za pripremu mnogih napitaka. Jedan od njih je i malt, bezalkoholno piće bez konzervansa, koje obiluje nutritivnim vrijednostima.

 

Decenijama se konzumira u našem regionu i zasluženo se smatra zdravim napitkom, a malt je savršen za sve one koje karakteriše raznovrstan životni stil. Malt napici su diljem svijeta popularni uz doručak. Ne sadrži kofein, pa ga stoga mogu konzumirati odrasli i djeca. Ubraja se i među omiljene napitke brojnih sportaša, jer je malt dobar izvor energije, vitamina, minerala, škroba i proteina. Uz to ovi napici se brzo apsorbuju i dobri su za mentalno zdravlje te ublažavanje stresa.

 

Malt se idealno kombinira s različitim prirodnim ukusima: čokolada ili kafa su savršeni dodatak za slad, a također dobro ide i uz voće. Malt je čest sastojak u hljebu, pecivu i slatkišima, a koristi se i u proizvodnji alkoholnih pića - prvenstveno piva i viskija.

 

U sektoru proizvodnje bezalkoholnih pića i mliječnih napitka trenutno postoje dva trenda koji proizvođači hrane jednostavno ne mogu ignorirati: koliko god je to moguće, piće treba napraviti 100 % od prirodnih sastojaka i bez dodatnog šećera. S obzirom na to, malt napici imaju ogroman potencijal i osvajaju sve veće simpatije širom svijeta. Posebno su popularni  na Bliskom istoku, Africi i jugoistočnoj Aziji, gdje je ponuda ovih napitaka naročito raznovrsna. Međutim, i tržište našeg regiona ima svoje pristalice ovog bezalkoholnog napitka. Tako se i na policama naših trgovinskih lanaca mogu pronaći proizvodi različitih proizvođača i okusa.

 

Naročito su popularni Laško malt s okusom ananasa koji je idealan za osvježenje u ljetnim danima.

 

 

 

 

 

NEDAVNE OBJAVE
 
NEDAVNE OBJAVE
 
Zdravlje

Šta jesti ujutro: Zdrav doručak ne mora biti skup

22 Maj 2017
Zbog čega je važno birati kvalitetne namirnice za doručak? Nije svejedno koju hranu ćemo odabrati za doručak. U prosjeku noću spavamo 8 sati te u tom periodu ne unosimo hranu i vodu. Stoga je nakon buđenja tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetne namirnice koje će nam dati energiju, ali i utjecati na naše kognitivne sposobnosti poput koncentracije, pamćenja i razumijevanja.