Dodijeljene nagrade najboljim osnovnim školama u projektu „U zdravoj školi zdrava djeca“

09. Maj, 2017.
Merkur osiguranje podržalo projekte afirmiranja zdravog stila života i prevencije pretilosti u osnovnim školama

Projekat Merkur osiguranja ”U zdravoj školi zdrava djeca“ u okviru kojeg je 200 osnovnih škola nominovalo projekte za razvoj zdravog životnog stila u školama,  danas je  krunisan uručenjem nagrada u ukupnom iznosu od 18.000 KM.

 

Fond za implementaciju projekata su od Merkur osiguranja dobile četiri škole:  Trećeplasirana O.Š. “Ivana fra Frane Jukića” iz Usore 3.000 KM za implementaciju projekta Radom do zdrave hrane”; drugo mjesto i nagrada od 5.000 KM pripala je O.Š. “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva za projekat “Moja se zemlja zove planeta - Ja sam ravnopravni građanin svijeta’’; Prvu nagradu od 10.000 KM podijelile su škole sa najvećim i  istim brojem bodova stručnog žirija O.Š. “Puračić’’ iz Puračića s projektom „Čista voda zdravo dijete“  te O.Š. “Cazin II” iz Cazina za projekat “Park zdravlja”.

 

‘’Godinama se borimo s nedostatkom čiste vode, a naša djeca borave u nehigijenskim i uvjetima opasnim za njihovo zdravlje. Zbog toga smo jako sretni što je Merkur osiguranje podržalo naš projekat koji će za 460 djece osigurati čistu vodu, a samim tim i kvalitetniji i zdraviji boravak u školi,’’ naglasila je Rasima Selimović, direktorica jedne od pobjedničkih škola O.Š. ‘’Puračić”.

 

Jednako sretni bili su i predstavnici O.Š. ‘’Sveti Sava’’, čija je direktorica Danijela Mrda istakla kako je veliki broj djece s poteškoćama u razvoju učestvovao u kreiranju projekta. “Osim što će realizacija ljetnje učionice I sadnje biljnog vrta doprinijeti kvalitetnijem boravku djece u školi, ovaj projekat je potpuno I u duhu socijalne inkluzije”.

 

Pravo na učešće u projektu ”U zdravoj školi zdrava djeca” imale su sve osnovne škole u Bosni i Hercegovini, a na razvoju ideja je radilo nastavno osoblje zajedno sa učenicima. U selekciji i ocjenjivanju projekata su učestvovali stručnjaci iz oblasti zdravlja, ishrane i sporta, a stručni žiri za finalni odabir su činili Amela Ivković O Reilly, nutricionistkinja, zatim Tomislav Cvitanušić, istaknuti promotor bh. sporta, Sabina Mujanović, direktorica Merkur osiguranja i prof. dr. Erol Kovačević, član tima za istraživanje zdravlja djece u bh. školama.

 

“Oduševljeni smo idejama učenika I nastavnika o tome kako se uz skromna ulaganja može poboljšati kvalitet boravka i potaći zdrav stil života djece u školama, kao i energija i entuzijazam koji su unijeli u cijeli proces. Drago nam je da ćemo realizacijom nagrađenih projekata do kraja godine direktno podržati aktivnosti na unapređenju zdravlja i kvalitete života gotovo 3.000 mališana osnovnih škola u Bosni i Hercegovini. Isto tako nam je želja da I sve one škole koje nisu ušle u uži izbor ovaj put, ustraju u realizaciji svojih ideja I da aktivno potiču učenike i njihove roditelje na zdravije prehrambene navike i fizičku aktivnost.  Merkur osiguranje će sasvim sigurno ostati posvećeno promociji kulture zdravog življenja kako kroz ovaj, tako i niz budućih projekata'' , naglasio je u svom obraćanju na dodjeli nagrada Borislav Doder, izvršni direktor Merkur osiguranja.