Saudijski državljani uskoro bez viza u Srbiju

06. Februar, 2017.
Pozitivna svakodnevnica
Trgovinska razmjena između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH dostigla minimum 100 miliona, dok je trgovinska razmjena između Kraljevine Saudijske Arabije i Srbije dostigla 31 milion dolara

Građani Kraljevine Saudijske Arabije uskoro bi mogli putovati u Srbiju bez viza. Inicijativa je to koja je pokrenuta prilikom nedavne posjete potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministara trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića te ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića ovoj zemlji. 

Trgovinska razmjena između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH dostigla minimum 100 miliona, dok je trgovinska razmjena između Kraljevine Saudijske Arabije i Srbije dostigla 31 milion dolara. Vođeni tim činjenicama saudijski predstavnici vlasti i biznismeni, u dogovoru s delegacijama iz BiH i Srbije, zatražili su da se razmotri što skorije ukidanje viza za građane Kraljevine Saudijske Arabije prilikom ulaska u ove dvije zemlje. Time će, umnogome, biti olakšano investiranje u nove projekte.

Član Upravnog odbora Vijeća saudijskih komora Abdullah Al-Mibti otkrio je i da će uskoro biti formirano saudijsko poslovno vijeće s državama Balkana s ciljem jačanja ekonomskih odnosa između tri zemlje, s fokusom na laku i namjensku industriju i turizam.