Festival evropskog teatra u Tuzli od 18. do 29. novembra

15. Novembar, 2016.
DOGAĐAJI
Festival evropskog teatra od 18. do 29. novembra ove godine biće održan u Tuzli. U okviru ovog festivala u Narodnom pozorištu (NP) u Tuzli bit će izvedeno deset predstava, od kojih je njih šest u takmičarskom programu.

Nakon 20 godina održavanja Tuzlanskih pozorišnih dana osjetili smo potrebu da ovu smotru prekomponiramo i napravimo ozbiljan festival - kazao je direktor NP Tuzla Armin Ćatić.

 
U osmišljavanju koncepta Festivala evropskog teatra u Tuzli učestvovao je poznati reditelj iz BiH Dino Mustafić.
 
- Prvi put ćemo imati takmičarski karakter u okviru kojeg ćemo na sceni NP Tuzla gledati šest predstava. Također, bit će nagrađeni najbolji reditelj, predstava, glumac i glumica - dodao je Ćatić.
 
Stručni žiri za dodjelu nagrada čine tri člana, a riječ je o dramaturgu i umjetničkom direktoru Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita Jasenu Boki, direktoru Sterijinog pozorja Mirosavu Radoniću i turskoj rediteljici Emin Bilge.
 
- Ovi ljudi su veoma iskusni kada je riječ o festivalima i bit će nam drago da čujemo njihov sud nakon ovog festivala - istakao je Ćatić.
 
Apetiti vezani za ovaj festival su bili mnogo veći, međutim, prema Ćatićevim riječima, u proteklom periodu određeni događaji koji se tiču finansiranja ustanova kulture na području Tuzle u određenoj mjeri su poremetili organizacijski tok.
 
- Ovo je prvi festival, a mi se nadamo da ćemo iduće godine napraviti i žiri kritike, a svakako će biti zastupljen i selektor koji će vršiti selekciju predstava - nastavio je on.
 
Pored takmičarskog programa, festival donosi i četiri predstave u pratećem programu u okviru kojeg će biti upriličena i obnovljena premijera komada Predstava Hamleta u selu Mrduša donja koja je u režiji Mustafe Nadarevića svoje prvo izvođenje doživjela 1999. godine.
 
Za vrijeme Festivala evropskog teatra na tuzlanskim daskama koje život znače uloge će ostvariti glumci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, Mađarske i Bosne i Hercegovine.