Danas svečano otvorenje tunela Karaula

27. Septembar, 2016.
DOGAĐAJI
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u prisustvu članova delegacije Vlade FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, kao i drugih zvanica, danas će svečano otvoriti i pustiti u promet novoizgrađenu tunel na prijevoju Karaula.

Novoizgrađena dionica magistralne ceste M18 Kladanj - tunel Karaula - Podpaklenik, na prijevoju Karaula, dodatno će skratiti putovanje svim građanima BiH, ali i turistima, koji imaju namjeru putovati na relaciji Sarajevo - Tuzla i obratno.

Otvaranju će prisustvovati i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin  Radončić.

Tunel Karaula se nalazi na cesti M18, dionica Kladanj - Podpaklenik preko prijevoja Karaula, dužine 902 m, s tunelom za evakuaciju dužine 435 m i otvorenim dijelom trase ispred i iza tunela, ukupne dužine 1.195 m.

S obzirom na to  da još nije implementirana treća faza izgradnje, puštanje u promet tunela Karaula ne bi bilo moguće tako da je, nakon završetka ugovorenih radova druge faze, pristupljeno izgradnji privremenih priključaka na magistralnu cestu M-18 kako bi tunel bio stavljen u funkciju.

Nakon kompletiranja svih faza izgradnje magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti ukinut, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.