U ovoj godini rekordni prihodi od indirektnih poreza

30. Decembar, 2015.
Pozitivna svakodnevnica
Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH ostvariće ove godine prihode od indirektnih poreza u iznosu od 6,33 do 6,37 milijardi KM i rezultati će biti bolji nego ikad do sada, izjavio je direktor Uprave Miro Džakula.

"Ukupan iznos prikupljenih prihoda zavisi od narednih nekoliko dana, odnosno od toga koliko će do 31. januara biti prikupljeno indirektnih poreza", dodao je Džakula.

On je za "Nezavisne novine" rekao da prihodi koje ostvaruje Uprava nisu srazmjerni privrednom rastu BiH, što znači da se na određeni način uspješno ušlo u "sivu zonu".

"Prihodi koje ostvaruje Uprava i rast privrede u BiH nisu srazmjerni zbog toga  što je, prema procjenama, bruto društveni proizvod /BDP/ porastao oko 1,9 odsto, a prihodi su daleko iznad, što znači da je na neki način UIO uspješno ušla u sivu zonu", pojasnio je Džakula.

On je rekao da indirektni porezi nisu ti koji guše ekonomiju BiH, jer sam sistem PDV-a i povrata po osnovu ulaganja u nove objekte praktično pojeftinjuju izgradnju za 17 odsto i zato što oni obveznici koji to rade imaju pravo na odbitak ulaznog PDV-a.

"Jedan eklatantan primjer toga je povratak PDV-a od oko 98 miliona KM kod izgradnje Termoelektrane Stanari", zaključio je Džakula.

( Agencije )