Centar za proizvodnju, skladištenje i pružanje usluga u Odžaku

18. Novembar, 2015.
Biznis
Zahvaljujući sredstvima Evropske unije i projektu Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj BiH u Odžaku je izgrađen, a protekle sedmice obavljen je i tehnički prijem objekta Centra za proizvodnju, skladištenje i pružanje usluga.

Kako je  kazao Enver Sarvan, predsjednik Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac, koji provodi projekt zajedno sa Udruženjem BOSPER Tuzla, Općinom Odžak, Opštinom Modriča, Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije-HRAST Vinkovci (Hrvatska), u narednom periodu slijedi vanjsko uređenje objekta i prostora oko njega.

"Očekujemo da bi Centar za praktičnu upotrebu trebao biti otvoren do početka februara naredne godine kada bi mogla krenuti prva proizvodnja tipičnih proizvoda u njemu", istakao je Sarvan.

Inače, proizvodni prostor u Odžaku, sa preko 400 kvadratnih metara činit će funkcionalni dio proizvodnog segmenta Klastera tipičnih proizvoda sjeveroistočne BiH (Klaster).

"Osim objekta Centra u Odžaku u planu je uređenje i preko 240 kvadratnih metara prostora pri NBR Modriča kao i skoro 300 kvadratnih metara u mini poslovnoj zoni Jabučik. U toku je tender za izbor izvođača radova za adaptaciju tri objekta u ovoj poslovnoj zonu, u kojima bi se u narednom periodu također mogla razviti proizvodnja i mi očekujemo prijavu firmi, zadruga i obrta zaintersovanih da rade u ovim objektima", kazao je Sarvan.

U objektima je planirana proizvodnja tipičnih proizvoda koji bi u Odžaku, prema Sarvanovim riječima, mogli biti korparski proizvodi, bagremov med, a u Modriči bestilj, pekmez od jabuka, sir, kao i linije za pakovanje tih proizvoda.

"Sljedeći bitan dio projekta jeste nabavka opreme za laboratoriju tehnološkog fakulteta u Tuzli u kojem bi se standardizovala sva hrana proizvedena u ovim objektima, jer ujednačavanje kvaliteta proizvoda je uslov za njihovu konkurentnost", istakao je Sarvan.

On je dodao kako je u sklopu projekta planirana i adaptacija Centra za promociju i usluge u Tuzli. Projekt Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH traje 26 mjeseci, a finansira ga Evropska unija u okviru IPA 2011, a je ukupna vrijednost projekta 485.957,83 eura. 

( Agencije )